Späť
Znenie žiadosti o vysvetlenie Text odpovede na žiadosť
Otázka II. 
Žiadame VO, o odôvodnenie potreby poistenia podľa  článku IV. Práva a
povinnosti zmluvných strán, bod 3. Práva a povinnosti Zhotoviteľa písm. d)
a odpovede na našu Otázku č. 1, a to z akého dôvodu nestačí predložiť
poistnú zmluvu až k termínu odovzdania staveniska? V opačnom prípade
žiadame VO, o zmenu termínu predloženia poistnej zmluvy, až na termín
odovzdania staveniska, keďže je nehospodárne platiť poistenie za dielo,
ktoré ešte nebolo začaté.
Poistnú zmluvu o poistení zodpovednosti za škodu predkladá len úspešný uchádzač.
Uvedená zákazka je financovaná z prostriedkov Európskej únie a podlieha kontrole zo strany riadiacich orgánov, ktoré požadujú, aby boli všetky povinnosť úspešného uchádzača splnené k žiadosti o vykonanie administratívnej kontroly verejného obstarávania.
Ide o štandardnú formuláciu znenia povinností úspešného uchádzača, ktorá je zo strany riadiacich orgánov akceptovaná.
Na základe vyššie uvedeného verejný obstarávateľ nemení znenie zmluvy o dielo.
 
Požadované poistenie je forma zabezpečovacieho inštitútu, ktorý má zabezpečiť ochranu verejného majetku. Verejný obstarávateľ trvá na uvedenom znení, lebo chce mať zabezpečovací inštitút účinný od prvého dňa možnosti realizácie diela, ktorý začína prvým dňom odovzdania staveniska.
 
Verejný obstarávateľ neodovzdá stavenisko skôr, ako budú splnené všetky povinnosti, ktoré zabezpečia ochranu verejného majetku – teda aj predloženie poistnej zmluvy zodpovednosti za škodu.  
 
V tejto súvislosti verejný obstarávateľ zároveň upozorňuje na povinnosť uchádzača, ktorá ja uvedená v Súťažných podkladoch, v časti D. Kritériá na vyhodnotenie ponúk a pravidlá ich uplatnenia nasledovne:
„Uchádzač musí zohľadniť všetky požiadavky a povinnosti, či už výslovne uvedené alebo naznačené vo všetkých častiach projektovej dokumentácie a vhodne ich oceniť. Jednotkové ceny a sadzby musia preto zahrňovať všetky priame a nepriame náklady a náklady na riziká všetkých druhov, ktoré nie sú  priamo vyňaté, v takej výške ako sú potrebné pre realizáciu a dokončenie Diela v súlade so Zmluvou.“