Späť
Znenie žiadosti o vysvetlenie Text odpovede na žiadosť
Dobrý deň.
Je potrebné predkladať Časový plán výstavby vo forme Ganttovho diagramu,
keď úspešný uchádzač ho musí aktualizovaný predkladať znova?
Nepostačuje, aby uchádzači predložili "jednoduchý" Harmonogram
výstavby?
Spracovanie Časového plánu výstavby vo forme Ganttovho diagramu vytvára
zbytočné náklady uchádzačom pri príprave ponuky. 
Ďakujem
Verejný obstarávateľ požaduje Časový plán výstavby (harmonogram) spracovaný po dňoch a minimálne v rozsahu po jednotlivých stavebných oddieloch, z ktorých pozostávajú jednotlivé stavebné objekty, ktoré budú zobrazené v riadkoch v takom poradí, ktoré zodpovedá ich logickému sledu pri realizácií predmetu zákazky. Touto požiadavkou sleduje dosiahnutie cieľa, ktorým je posúdenie reálnosti, ako aj správnosti poskytnutia požadovaného plnenia nie len riadne a včas, ale aj posúdenie dodržania všetkých vyžadovaných požiadaviek a dodržanie všeobecne záväzných noriem a právnych predpisov.
 
Pre dodržanie princípu rovnakého zaobchádzania, transparentnosti a proporcionality, verejný obstarávateľ požaduje grafické spracovanie časové plánu výstavby (harmonogramu) vo forme Ganttovho diagramu alebo v ekvivalentne deskriptívnej forme.  
V stavebníctve je táto forma znázornenia časového plánu výstavby (harmonogramu) bežne používaná.
Ganttov diagram, používaný prevažne v projektovom manažmente je bežne uplatniteľný v stavebníctve, je jednou z najpoužívanejších a veľmi užitočných metód znázornenia aktivít (úloh alebo udalostí, aktivít) zobrazených v čase. Ganttov diagram patrí medzi pruhové grafy.
Pričom na ľavej strane diagramu je zoznam aktivít a navrchu je časová mierka. Každá aktivita je zobrazená obdĺžnikom. Pozícia a dĺžka obdĺžnika odráža začiatok, trvanie a koniec danej aktivity.
 
Zjednodušene povedané, Ganttov diagram znázorňuje, čo je potrebné urobiť (aktivity/úlohy) a kedy (plán).
 
To umožňuje pohľad na naplánovanie realizácie diela:
 
    • aktivity, ktoré sú v realizácii diela potrebné,
    • kedy, ktorá aktivita začína a končí,
    • na ako dlho je konkrétna aktivita naplánovaná,
    • kde a ako sa aktivity navzájom prekrývajú,
    • začiatok a koniec realizácie diela.
 
Pod aktivitou rozumej stavebnú činnosť, úlohu, úkon, ...  
 
Existuje množstvo samostatných nástrojov, ktoré dokážu Ganttov diagram nakresliť, súčasne je nástroj implementovaný do oceňovacích programov a taktiež je súčasťou excelu príp. iných programov, ktoré kreslia grafy.
 
Spomínaná aktualizácia spočíva iba v posunutí uchádzačom predloženého časového plánu výstavby (harmonogramu)  na časovej osi - uchádzač zadefinuje skutočný začiatok realizácie diela a rozhodne nejde o nové vypracovanie  časového plánu výstavby (harmonogramu).