Späť
Znenie žiadosti o vysvetlenie Text odpovede na žiadosť
Dovoľujeme si požiadať o vysvetlenie SP:

1.	Ve výkazu výmer SO 05 Kanalizácia je položka „Frézovanie asf.podkladu
alebo krytu bez prek., plochy cez 1000 do 10000 m2, pruh š. cez 1 m do 2m, hr.
200 mm 0,508 t“.
V Technické zprávě i výkresu č.E.5-6 Výkres uloženia kanalizačného
potrubia se uvažuje s výkopem šířky 1m a odstranění asf. krytu v šířce
600mm na každou stranu od výkopové hrany, tj. šířka pro frézování
asfaltu činí 2,2m.
Zesouladí obstarávateľ šířku asfaltového pásu pro odstranění
frézováním?

2.	V Technické zprávě i výkresu č.E.5-6 Výkres uloženia kanalizačného
potrubia se konstatuje,
že zařezání exist. asf. krytu oboustranně nad ryhou bude mít šířku
600mm resp. podle požadavky nebo po dohodě s provozovatelem místních
komunikací.
Toto zadání je nejednoznačné.
Provede obstarávateľ nápravu úpravou projektové dokumentace, resp. úpravou
výkazu výmer?

3.	V Technické zprávě je psáno : V miestach s vysokou hladinou podzemnej
vody sa dno ryhy počas ukladania potrubia musí odvodňovat drenážou a
podzemná voda z ryhy odčerpávat.
Není nikde stanoveno taxativně, co znamená pojem „vysoká hladina podzemní
vody“.
Provede obstarávateľ nápravu?

4.	Čerpání vody dle výkazu výmer 318 dní po 10 hod je dle našich
zkušeností nedostatečné. Nutno brát v úvahu, že se bude souběžně
pracovat na více pracovištích. 
Opraví obstarávateľ výkaz výmer?

5.	Kde se nachází kubatura výkopů a zásypů pro protlaky? Ve které
položce výkazu výmer?

6.	Může být při obsypu potrubí použit recyklát o zrnu max 20mm?

7.	Je nutné dokladovat certifikátem zásypový materiál rýhy kanalizace?

8.	Revizní šachta přípojek ze strany nemovitosti bude zaslepena? 
Provede obstarávateľ příslušné úpravy proj.dokumentace a výkazu výmer?

9.	Pokud nelze umístit revizní šachty přípojek do projektem předepsané
vzdálenosti od nemovitosti z jakýchkoliov příčin, kde ji prioritně
umístit, blíže či dále k nemovitosti? Nebo na pozemek vlastníka
nemovitosti?

10.	Lůžko pod potrubím je naprojektováno z písku (Výkres č.E.5-6). Ve
výkazu výmer je však položka č.42 „Lôžko pod potrubie, stoky a drobné
objekty, v otvorenom výkope z piesku a štrkopiesku do 63mm.“
Provede obstarávateľ nápravu?

11.	Jakým způsobem bude znefunkčněna drenáž? Není řešeno ani v
proj.dokumentaci ani ve výkazu výmer. Provede obstarávateľ nápravu?

12.	Ve výkresu č. E.5-6 uloženia kanalizačného potrubia je v Detailu
uložení v tělese komunikace tloušťka zařezání a odstranění 200mm. Tato
hodnota nekoresponduje s požadovanými hodnotami zpětného vybudování
koémunikace – AC11 50mm, AC16 60mm. Provede obstarávateľ nápravu?

13.	Ve výkrese č.E.5-10 uloženie kanalizačnej prípojky je v legendě pod
č.10 Hĺbka ryhy (zárezu) a- Hrúbka dolného lôžka: 100mm zvyčajné zeminy
a 150mm – skalnaté resp. tvrdé zemony. Dokáže obstarávateľ blíže
specifikovat pojmy : „zvyčajné“, „skalnaté“ a „tvrdé“?
1. Projektová dokumentácia je vždy nadradená výkazu výmer, pri realizácii bude treba dodržať podmienky stanovené v projektovej dokumentácii. Vo výkaze výmer je síce uvedená položka frézovania s uvedením šírky 1-2m, avšak dôležité pri tejto položke je celkové množstvo, teda metre štvorcové. Ak projektová dokumentácia uvádza šírku 2,2m, je potrebné uvažovať s frézovaním šírky 2,2m aj napriek tomu, že rozpotár pri výkaze výmer toto zahrnul do vyššie uvedenej položky.
 
2. V projektovej dokumentácii sú uvedené podmienky realizácie spätných úprav, v prípade zásahu do telesa cesty III. triedy je nutné obnoviť asfaltový kryt v celej šírke spevnenej časti vozovky, v prípade zásahu do miestnych komunikácií v šírke polovičného profilu cesty, teda 2,2m. Vo výkrese E.5-6.1 sú uvedené detaily samotného uloženia do ciest.
 
3.Ryhu bude potrebné odvodňovať tam, kde to zhotoviteľ pri realizácii bude potrebovať na to, aby mohol danú vetvu kanalizácie realizovať. Pri spracovaní  projektovej dokumentácií žiaľ nebol na celej trase vykonaný IG prieskum ani nebol na celej trase v rámci spracovania projektovej dokumentácie vykonaný výkop rýhy (možno v Česku sa to tak robí, na Slovensku zatiaľ nie a výkop sa realizuje až pri realizácií stavby), z toho dôvodu nie je známa hladina podzemnej vody pri jednotlivých vetvách. Pričom hladina podzemnej vody sa môže meniť aj závislosti na vonkajších podmienkach (iná hladiny zvyčajne býva na jar a jeseň a iná v suchom letnom období). Takže, v prípade že pri realizácii zhotoviteľ prác zistí, že dno ryhy je zamokknuté a alebo pod hladinou podzemnej vody, bude nutné ryhu odvodňovať. V prípade že bude ryha suchá, odvodnenie ryhy nebude nutné. Z toho dôvodu je vo výkaze výmer uvažované s odvodnením ryhy v celej dĺžke kanalizácie.  
 
4.Obdobne ako v bode 3, pri spracovaní projektovej dokumentácií žiaľ nebol na celej trase vykonaný IG prieskum ani nebol na celej trase v rámci spracovania projektovej dokumentácie vykonaný výkop rýhy. Žiaľ nie sme schopný presne určiť hodinový rozsah čerpania. Rozpočtár stavby na základe svojich skúsenosti uviedol vo výkaze výmer daný rozsah. V prípade že skúsenosti uchádzača sú také, že bude potrebný väčší rozsah čerpania, môže navýšiť jednotkovú cenu pri tejto položke.
 
5.Výkopy jám pre pretlaky sú zahrnuté v položke "Výkop nezapaženej jamy v hornine 3, nad 100 do 1000 m3" a "Hĺbenie nezapažených zárezov. Príplatok za lepivosť horniny 3".
 
6.V prípade že bude spĺňať kvalitatívne a environmentálne požiadavky na obsyp potrubia tak áno. V prípade recklatu o zrne 20 mm je nutné tento mateeriál predložiť stavebnému dozoru na posúdenie a až po jeho schválení sa môže použiť, pričom nutná je aj konzultácia s výrobcom a dodávateľom rúr, ktoré budú na stavbu dodávané a odkonzultovať s ním vhodnosť použitia daného typu obsypového materiálu.
 
7.Na zásyp ryhy sa v prípade zásahu do spevnených komunikácií použije štrkodrva, v prípade zelených pásov a zelených plôch výkopový materiál. Zásyp ryhy (ktorý bude realizovaný nad obsypom potrubia) nie je nutné dokladovať certifikátom.
 
8.Áno, v zmysle projektovej dokumentácie je nutné šachtu do doby napojenia nehnuteľnosti zaslepiť.  Samotnú záslepku môže uchádzač zahrnúť v položke "Revízna plastová šachta PP DN 400/200 ( dno, vlnovcové predĺženie, bet.roznáš.prstenec, tesnenia )"
 
9.Tieto detaily budú riešené až pri realizácii stavby a to individuálne pre každú pripojenú nehnuteľnosť, avšak vyskytovať sa podľa našich skúseností budú všetky vyššie spomenuté príklady (teda ďalej od pozemku, bližšie k pozemku a taktiež aj priamo na pozemku). Projekt pre stavebné povolenie nerieši konkrétnu polohu prípojkových šachiet, polohu každej konkrétnej prípojkovej šachty je nutné konzultovať so stavebným dozorom a majiteľom príslušnej nehnuteľnosti a až na základe toho ju realizovať. Do ceny za realizáciu prípojkovej šachty si zhotoviteľ má započítať všetky súvisiace práce a náklady, okrem iného aj konzultacie ohľadom ich osadenia.  
 
10.Projektová dokumentácia je nadradená výkazu výmer, v prípade lôžka je potrebné uvažovať s tým, čo je predpísané v projektovej dokumentácii. Táto položka však taktiež môže závisieť od skúsenosti dodávateľa a výrobcu rúr s materiálom na lôžko a bude nutné s ním konzultovať vhodnosť použitého materiálu. Položka uvádza piesok do 63mm, čo nevylučuje použitie jemnozrnného piesku.
 
11.Spôsob znefunkčnenia drenáže je na zhotoviteľovi stavby, ak je nutné uvažovať s nákladmi na demontáž odvodnenia, je nutné to zahrnúť do ceny položky "Montáž trativodu z drenážnych rúr PVC, DN 100 mm, so štrkovým lôžkom v otvorenom výkope".   
 
12.Zarezanie exist. asfaltového krytu sa realizuje v navrhovanom rozsahu, v prípade cesty III. triedy je to 130mm (tak je to uvedené aj vo výkrese E.5-6.1, teda 60mm+70mm). V prípade miestnej komunikácie to bude v hĺbke 120 mm (teda 50 + 70 mm). Vo výkrese E.5-6.1 je chybne uvedená hrúbka 200mm, avšak z vypísaných vrstiev spätnej úpravy je zrejmé, že kryt je nutné odstrániť vo hrúbke 120 mm.
 
13.Hrúbka lôžka 150mm sa použije len v prípade veľmi nevyhovujúcich podmienok podložia (výrazne kamenisté podložie), ktoré sa však v danej lokalite neočakávajú, avšak nedajú sa úplne vylúčiť. V prípade nejasnosti neznalého zhotoviteľa stavby, ktorý to nevie posúdiť, sa bude predmetná záležitosť rieši na konkrétnom mieste počas kontrolného dňa na stavbe so stavebným dozorom a projektantom vykonávajúcim autorský dozor. Predbežne je však v celom rozsahu možné uvažovať s lôžkom hr. 100mm.